Θοδωρής Τσούτσος

Στα αλήθεια ξέρουμε πόσο καλός είναι ο Ταχτσίδης;

Παρακολουθούσαμε τον Ταχτσίδη να βάζει «γκολάρες» μέσα από κάποια δίλεπτα videos. Τι άλλο θελήσαμε να μάθουμε για εκείνον, μέχρι που ο Σκίμπε τον έβαλε βασικό στο Βέλγιο και ο Ολυμπιακός τον απέκτησε;

Του Θοδωρή Τσούτσου

Ο Παναγιώτης Ταχτσίδης είναι ένα ελληνικό προϊόν. Μπορεί τα τελευταία εφτά χρόνια να λείπει από το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά "ενηλικιώθηκε" σε αυτό. Συστήθηκε με γκολ, που έδωσε νίκη σε ολόκληρη ΑΕΚ και μάλιστα στις καθυστερήσεις σε αγώνα πρωταθλήματος (στο 92' με Θρασύβουλο). Με λίγα λόγια, εδώ ξεκίνησε την ποδοσφαιρική ιστορία του, με "ελληνική ετικέτα" πήγε για τα εφτά χρόνια φαγούρας στην Ιταλία. Οσες και οι φανέλες που φόρεσε για επίσημο αγώνα, διότι φόρεσε ακόμη μία, 8η, της Τσεζένα αλλά χωρίς συμμετοχές.

Ο Ταχτσίδης, λοιπόν, έφυγε σε καλή ηλικία (19), με προοπτικές από την παρουσία τριών χρόνων με τη φανέλα της ΑΕΚ, με την οποία όταν ξεκίνησε ήταν βασικό θέμα συζήτησης. Στην αρχή ποδοσφαιρικά, στη συνέχεια για άλλους λόγους. Πιο Gossip...

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τότε, όταν έφευγε, νιώθαμε ότι κάτι γνωρίζαμε από τον πλέον 26χρονο Ελληνα μέσο. Τώρα, στα αλήθεια, τι ξέρουμε; Πόσο καλά γνωρίζουμε - ποδοσφαιρικά - τον Παναγιώτη Ταχτσίδη; Οι επαφές μας μαζί του είναι πολύ συγκεκριμένες. Μέχρι φέτος ήταν ο άνθρωπος με τους πιο ίδιους τίτλους όποτε τα ελληνικά μέσα έκριναν ότι υπήρχε κάποιος λόγος να ασχοληθούν μαζί του.

"Γκολάρα ο Ταχτσίδης με την..." και απλά συμπληρώστε την ομάδα. Τη μία από τις εφτά ιταλικές. Αν έχετε αμφιβολία, googlάρετε. Βάλτε γκολάρα ο Ταχτσίδης και θα βγάλει, στο πρώτο του φιλικό με τη Ρόμα, με την Τζένοα στην οποία χάρισε τη νίκη, με τη Βερόνα στην οποία χάρισε το 2-2 με την Τζένοα. Παρακάτω δεν πήγα. Αλλά θα υπάρχουν κι άλλα, με ίδιο τίτλο, μπορει με άλλη ομάδα, ίσως για ένα γκολ με διαφορετικό τρόπο. Αλλά πάντως γκολάρα...

Η ποδοσφαιρική επαφή μας με τον Ταχτσίδη σε ροή σεζόν ήταν αυτή. Αντε και κάποια πρωτοσέλιδα σε μεταγραφικές περιόδους που όλο και τον έφερναν πίσω στην Ελλάδα. Υπήρχαν βέβαια και κάποιες σκόρπιες εικόνες που παίρναμε από Εθνική. Αλλά μέχρι φέτος ήταν και σπάνιες και συνήθως όχι σε αγώνες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κριτήριο για το... "ποιος τελικά είναι ο ποδοσφαιριστής Ταχτσίδης". Αλλωστε το λένε και οι αριθμοί. Με την Εθνική ανδρών έκανε ντεμπούτο το 2012 και σε πέντε χρόνια έχει κάνει μόλις 20 συμμετοχές. Και μόλις οι 8 σε επίσημους αγώνες...

Για τον Ταχτσίδη, πέρα από κάποιες στιγμές της προσωπικής ζωής του, δεν μαθαίναμε και περισσότερα και κακά τα ψέματα, δεν ψάχναμε να δούμε και περισσότερα. Διαβάζαμε το "γκολάρα", πατούσαμε το video, βλέπαμε το γκολ, συνήθως το κλείναμε και πριν τον πανηγυρισμό και τέλος ο Ταχτσίδης μέχρι την επόμενη γκολάρα. Που μαθηματικά θα έμπαινε.

Ποιος (από όλους μας), λοιπόν, μπορεί να πει με σιγουριά ποιος είναι τώρα ο Παναγιώτης Ταχτσίδης που αποκτά ο Ολυμπιακός; Ποιος εκτός από τον Μίκαελ Σκίμπε; Ο Φερνάντο Σάντος μπορεί να ήταν ο πρώτος που τον κάλεσε, να τον είχε στην αποστολή για το Μουντιάλ της Βραζιλίας, αλλά μόλις σε ένα επίσημο ματς τον είχε χρησιμοποιήσει ως βασικό, κόντρα μάλιστα στο Λιχτενστάιν. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι τον είχε επιλέξει ως βασικό στο ντεμπούτο του κόντρα στη Ρουμανία, αλλά εκείνη διαδρομή της Εθνικής δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για κανέναν, ούτε βέβαια για τον Ταχτσίδη.

Στην ουσία ο άνθρωπος που δείχνει να έχει μελετήσει τον ποδοσφαιριστή Ταχτσίδη, πέρα βέβαια από όσους αποφάσισαν για τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, ήταν ο Σκίμπε. Επαιξε στην Εσθονία και πολύ περισσότερο, ο Γερμανός τον εμπιστεύτηκε ως βασικό στο Βέλγιο. Σε ένα από τα πιο κρίσιμα ματς των προκριματικών για το Μουντιάλ της Ρωσίας, ίσως στο πιο δύσκολο ματς της Εθνικής τα τελευταία χρόνια και πιθανότατα στο πιο σπουδαίο αποτέλεσμα εδώ και πολύ καιρό. Ματς στο οποίο ο Ταχτσίδης έδωσε την ασίστ για το γκολ του Μήτρογλου (κι αυτό ήταν γκολάρα), αλλά επίσης αποβλήθηκε στο 0-1, που τελικά έγινε 1-1.

Ο Σκίμπε, λοιπόν, κάτι ξέρει από Ταχτσίδη. Ασχολήθηκε ο άνθρωπος μαζί του, τον μελέτησε, είδε καλά και κακά, τα μέτρησε, τον μέτρησε και αποφάσισε να τον βάλει με τους "μαχητές" στο ματς κόντρα στους "διάσημους" του Βελγίου. Αυτός, λοιπόν, ξέρει. Δικαιούται να ξέρει. Αντε και μερικοί ακόμη, δεν ξέρω πόσοι, που έχουν πραγματικά ασχοληθεί με την ποδοσφαιρική οντότητα που ονομάζεται Παναγιώτης Ταχτσίδης. Ως σύνολο, όχι μόνο με τις γκολάρες, τις συχνές μεταγραφικές κινήσεις, τις όσες φορές τον έχουν δει να παίζει με την Εθνική. Διότι με τους συλλόγους του, είναι ίσως και απίθανο το ποσοστό της ελληνικής ποδοσφαιρικής πιάτσας που τον έχει δει να αγωνίζεται να έχει διψήφιο νούμερο.

Είναι, λοιπόν, λίγο "ψεύτικο" να κρίνεται η συγκεκριμένη μεταγραφή ως κακή ή καλή. Ετσι, χωρίς πραγματικά στοιχεία, χωρίς ξεκάθαρη εικόνα, χωρίς να ξέρουμε το πώς και το γιατί. Αυτό, δηλαδή, που θα δείξει ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής μέσα στον αγωνιστικό χώρο και που θα πιστωθεί ή θα χρεωθεί ο Ολυμπιακός για την απόφασή του να τον αποκτήσει. Αυτό που τελικά κι εμείς θα δούμε από τον Ταχτσίδη, όχι πια μέσα από videάκια των δύο λεπτών.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x